Bagaimana nak declare income tax bagi yang makan gaji + berniaga? 

Ramai diantara kita yang kalau sebut je pasal income tax, kecut perut rasa kan?

“Tolong la lembaga tu jgn datang! Serabut hidup”

‘Bijak kewangan’ bukan shj kena pandai tambah income. Tapi,  kena ambil tahu juga bagaimana nak elak diri sendiri jadi mangsa kepada ‘financial predator’.

Aktiviti pagi tadi, attend short seminar pasal tax.

Baru tahu, even pendapatan kita seciput mana sekali pun.  Memang kena declare dgn LHDN. Even selepas dah tolak² semua, net income negative.

Ada tak kawan-kawan saya yang berniaga, dan pada masa yg sama makan gaji? Kita geng! 

Jom kita ngeteh! 

Saya boleh kongsikan apa yang belajar harini pasal tax. Ilmu yg baik, elok dikongsi bersama.

Sharing is caring.

Advertisements

Ziarah Acap di Hospital Shah Alam

Sempat menziarahi kawan universiti di Hospital Shah Alam. 

Acap baru semalam je operation buang batu karang dari pundi hempedu. Penyakit tu datang tiba-tiba.

Aku pun kena beringat² ler ni. Kalau dah sakit perut sampai terguling-guling tu, memang bukan sakit perut yg biasa ler ni.

Acap ckp bila member² datang ziarah, rasa macam dah boleh discharge petang je kan. Hahaha 😄

Get well soon Asyraf Abdu Hadi !

#ukhwahfillah #sihatsebelumsakit #getwellsoonbro #4May2017