Apply Loan Tak Lepas, Sebab Baik Sangat Takde Hutang

Last weekend pegi rumah terbuka jualan rumah. Macam2 benda dapat belajar, selain survey rumah mana yang sesuai untuk dibeli.

Kat situ juga, ada booth2 bank yang mana kita boleh check terus eligibility amount yang kita boleh pinjam dari bank untuk loan rumah.

Antara perkara yang ramai tak tahu. Bagaimana bank menilai tahap kesihatan pengurusan kewangan seseorang tu.

Pernah tak dengar orang nak buat loan rumah, tak lepas sebab scoring CCRIS tak cantik.

Padahal dia takde apa2 komitmen (yang ada rekod bank). Duit bulan2 asyik lebih je. Flow income-expenses cantik.

Tapi tak lepas juga buat loan rumah.

Kalau ikut logik akal kite ni, kalau takde komitmen, lagi la clean kan.
Mesti lagi senang nak buat loan.

Tapi sebenarnya, bank reject permohonan mereka yang takde langsung komitmen. Sebabnye bank tak dapat predict, kte ni paymaster yang baik ke tak.

Terutamanya yang berumur 30 tahun keatas.

Kalau 30 tahun ke bawah ok lagi, maybe pihak bank terima. Sebab ye la kan, ada yang baru grad la, baru kerja la, etc.

So, macam mana nak improvekan rekod CCRIS tu?

Ada 3 option:
1. Apply credit card
2. Apply personal loan
3. Apply ASB loan

Dengan apply credit card, boleh je kalau kita bijak control expenses. Bank akan nilai sebagai character yg positive, as long as kte swipe credit card tu tak melebihi 50% maximum limit. Kalau lebih dari tu, menggambarkan kte orang yang TOO MUCH SPENDING.

Kalau nak pilih option personal loan, boleh go for minimum amount. Ini menggambarkan character kte yg suka MEMINJAM.

Kalau tanya saya, which one, saya rasa better amik ASB loan. Sebab itu menggambarkan character kte. Kita ada komitmen yg positif, buat loan utk SAVING.

Dan yang menariknya, dengan loan RM10k, bayaran bulanan baru RM67/month. By the way, di hujung tahun, dividen akan dapat ke kte jugak kan. So tak rugi pun.

So, formula mudah:

  • Credit Card – Spending character
  • Personal loan – Borrowing character
  • ASB Loan – Saving character

Bagaimana untuk menilai tahap kesihatan pengurusan kewangan anda?

Jom saya bantu. Itu la tugas saya untuk advise apa yang terbaik untuk anda kesihatan kewangan anda.

Like and share kepada orang yang anda sayang.

Sila comment “ccris” sekiranya anda setuju dengan posting diatas.

Ariff Rashidan
Pengurus Kewangan
wasap.my/60134010876

#kelayakanloan
#pengurusankewangan
#belirumah
#ccris

Advertisements

Apa Keperluan Anda?

cf5f58e1-d241-49ab-adef-fe337e74b620.jpg

Kalau orang sebut pasal TAKAFUL.

Perkara pertama yang ada di kepala kita, mesti keperluan kita untuk ambil takaful ni, lebih kepada medikal kad.

Saya pun dulu macam tu juga.

Tapi sebenarnya, ada sebab kenapa Prudential offer banyak produk lain2 tu.

Itu semua untuk penuhi keperluan setiap orang dari kita.

“LAIN ORANG, LAIN KEPERLUANNYA”

Contohnya,

Untuk insurans loan rumah, boleh buat MLTT dengan PruBSN.

Untuk sesiapa yang berminat buat investment, ada PruBSN Platinum.

Untuk cover kos masuk hospital, hehe.. ni semua orang dah tahu.

Untuk tinggalkan kegunaan isteri, anak2 bila kte dah takde nanti, ada PruBSN Warisan.

Untuk sesiapa yang nak pegi Haji/Umrah, ada PruBSN Ummahlink.

Untuk penggantian gaji, once kte dah takde atau tak mampu bekerja, ada PruBSN Protect/PruBSN Crisiscover.

Ataupun, nak yang lagi best, nak customize semua manfaat ni, bagi ada serba sikit dalam satu polisi. Pun boleh..

Ada PruBSN Takafulink untuk penuhi keperluan tu.

Nak customize untuk sesiapa yang BAJET RENDAH, pun boleh adjust produk mana yang sesuai. Ada je PruBSN Protect tu. Untuk sesiapa yang bajet serendah RM20 pun boleh dapat.

 

Sekian.

Bagaimana nak declare income tax bagi yang makan gaji + berniaga? 

Ramai diantara kita yang kalau sebut je pasal income tax, kecut perut rasa kan?

“Tolong la lembaga tu jgn datang! Serabut hidup”

‘Bijak kewangan’ bukan shj kena pandai tambah income. Tapi,  kena ambil tahu juga bagaimana nak elak diri sendiri jadi mangsa kepada ‘financial predator’.

Aktiviti pagi tadi, attend short seminar pasal tax.

Baru tahu, even pendapatan kita seciput mana sekali pun.  Memang kena declare dgn LHDN. Even selepas dah tolak¬≤ semua, net income negative.

Ada tak kawan-kawan saya yang berniaga, dan pada masa yg sama makan gaji? Kita geng! 

Jom kita ngeteh! 

Saya boleh kongsikan apa yang belajar harini pasal tax. Ilmu yg baik, elok dikongsi bersama.

Sharing is caring.